Σινεμά οι Μούσες


ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΠΝ ΘΕΑΤΡΟ Α 2015

Ο Πήγασος και οι Μούσες της 7ης τέχνης

-Έλα  να σου δείξω  είπα στον γιό  μου  προχθές.

Έλα να σου δείξω τις τριανταφυλλιές τα πράσινα, τα κόκκινα, τα σπίτια, τις αυλές, την πατρίδα σου  την ιστορία σου και τις ρίζες σου, χαρακτήρες συμπεριφορές σκέψεις, την σύνδεση  αλληλουχία των γεγονότων και την αλληλεπίδραση του Πνεύματος.

Θα δούμε την υπέροχη ταινία με τους 7 υπέροχους σε διασκευή από το πρότυπο έργο του  Ιάπωνος Κουροσάβα, οι 7 σαμουράι.

-Μα πως θα μου δείξεις την πατρίδα μου με το έργο ενός Ιάπωνα και ενός Αμερικάνου που απάντησε  με  την ένσταση και την αμφισβήτηση της νεότητος.

-Γνωρίζεις ότι στην Ιαπωνία έχουν το άγαλμα  του Προμηθέα και της Θέμιδος και η διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Αμερικανικής Επανάστασης   βασίστηκε πάνω στα ιδεώδη της Ελληνικής Φιλοσοφίας; Του απάντησα με ρητορική ερώτηση.

Ήλθε με την παρέα του και την είδαμε. Απολαύσαμε  σε θαυμάσια ερμηνεία  τον καστανό Κρις να παίρνει τα ηνία μιας άμαξας τέθριππης ,να την οδηγεί με την απόλυτη νηφαλιότητα και αυτοκυριαρχία του ηνίοχου των Δελφών, με την απόφαση της Αντιγόνης για το θάψιμο των νεκρών με το μυαλό του Οδυσσέα να αντιμετωπίζει τον Καλβέρα. Δίπλα του ο Βιν   ατρόμητος ξανθός Αχιλλέας, ο Αγαμέμνων να σκέφτεται μόνο το χρυσάφι την Χρυσηίδα και τα χρυσωρυχεία, ο Λη Μάρβιν  να αντιμετωπίζει τον προκλητικό Τρώα, ψηλός Αίας αλλά όχι τόσο εύσωμος.

Ο Κρις να διαλέγει τους  καλούς άνδρες από το γρήγορο κτύπημα των χεριών αλλά να μην δέχεται  στην ομάδα το νεαρό οργισμένο Τηλέμαχο για να τον προστατεύσει από της ηλικίας του τον  ριψοκίνδυνο παρορμητισμό. Ο ωμός εκβιασμός των ληστών, η συμβουλή  του γέροντα στο καλύβι έξω από το χωριό, Νέστωρ ή Εύμαιος ίσως θαρρώ.Οι Ναυσικές να πλένουν  τα ρούχα στο ποτάμι  και οι χωρικοί να αποκτούν αυτοπεποίθηση εκπαίδευση  και συντονισμό.

Αν ο θεός δεν ήθελε να τους τα παίρνουμε δεν θα τους έκανε πρόβατα λέει ο Καλβέρα με απόλυτο κυνισμό. Η μοναχικότητα των πολεμιστών  η μοναξιά  των αετών, το ήθος, η νοσταλγία για την ειρήνη των αγροτών. Πόσες φορές θα νιώσουν ότι είναι το κορόιδο και θα ξαναγυρίσουν  για να απαντήσουν στην απορία του βάρβαρου καταδυναστευτή;

Την απολαύσαμε  πραγματικά. Η δημιουργία είναι για την αιωνιότητα και η 7η τέχνη μας προσφέρει το εισιτήριο για μια άψογη διαδρομή αληθινά

-Γνωρίζεις είπα στον γιο μου πως στην Ιαπωνία  υπάρχει ένας σύλλογος στο οποίον εγγράφονται όσοι κατανοούν τον Όμηρο από το πρωτότυπο.Στο πέτο του σακακιού τους φορούν το γράμμα όμικρον Ο.Το 2000 αριθμούσε 25.000 μέλη.Εμείς εδώ έχουμε μία σελίδα  την μοναδικά σε όλη την Ελλάδα ενεργή  για την φιλοσοφία ερμηνεία αλληγορία των Ομηρικών  Επών, απλή  είναι ούτε κυβερνητική ούτε παρακρατική ούτε θρησκευτική  και παραθρησκευτική και έχει 2750 φίλους και μερικά σχόλια από   «χοίρους».

Αυτό το ήξερε και το είχε δει….

Κι ύστερα μου μιλάς για καλοκαίρι
κι ύστερα για το δάκρυ μου μιλάς
πώς να ιστορήσω τα νερά
πώς να μιλήσω στ’ άστρα

Advertisements

4 thoughts on “Σινεμά οι Μούσες

  1. Παράθεμα: Σινεμά ο Πήγασος | Τόνοι καὶ Πνεύματα ….

  2. Έλα να σου δείξω τις τριανταφυλλιές τα πράσινα, τα κόκκινα, τα σπίτια, τις αυλές, την πατρίδα σου την ιστορία σου και τις ρίζες σου, χαρακτήρες συμπεριφορές

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s