Ομηρική Πανεπιστημονική


κηρύκειο

Οι δύο πλευρές του επιστημονικού  κηρυκείου ,

άνοδος και κάθοδος   ενέργειας  ομηρικού πεδίου.

Η επιστημονική μέθοδος

περιλαβάνει τα ακόλουθα βήματα και χαρακτηρίζεται από την επαναλαμβανόμενη εκτέλεση τους:

 • Παρατηρήσεις πάνω σε ένα φυσικό φαινόμενο ή ομάδα φυσικών φαινομένων.
 • Σχηματισμός μιας γενικής υπόθεσης (μοντέλου) η οποία είναι συνεπής με τις παρατηρήσεις που έγιναν (μπορεί να τις εξηγήσει).
 • Χρησιμοποίηση της υπόθεσης για να γίνουν προβλέψεις για την ύπαρξη άλλων φυσικών φαινομένων ή για τα ποσοτικά αποτελέσματα νέων παρατηρήσεων σε ότι αφορά το ίδιο φαινόμενο.
 • Εξέταση των προβλέψεων που έγιναν με επιπρόσθετες παρατηρήσεις και διεξαγωγή πειραμάτων και αναθεώρηση της υπόθεσης ανάλογα, έτσι ώστε να είναι συνεπής και με τα νέα δεδομένα.

Τα δύο τελευταία βήματα επαναλαβάνονται συνεχώς, ενισχύοντας συνεχώς την ισχύ της υποθέσεως μέσα στα όρια της ακρίβειας των παρατηρήσεων. Όταν η αλήθεια μιας υπόθεσης έχει εξακριβωθεί διαμέσου παρατηρήσεων, πειραμάτων και κριτικής σκέψης, τότε γίνεται αποδεκτό ότι αποτελεί μια ικανοποιητική αναλυτική-συστημική προσέγγιση της πραγματικότητας και έτσι αποκτά τη θέση επιστημονικής θεωρίας. Οι προβλέψεις της θεωρίας αυτής εξακολουθούν να ελέγχονται και είναι πιθανό μελλοντικές παρατηρήσεις και πειράματα να την καταρρίψουν, οπότε διατυπώνεται μια νέα, βελτιωμένη και γενικότερη υπόθεση, η οποία εξηγεί τόσο τις προηγούμενες, όσο και τις νέες παρατηρήσεις.

Αν η υπόθεση επιβεβαιώνεται επανειλημμένα μέσω του πειράματος, τότε γίνεται θεωρία και οι νέες προβλέψεις στηρίζονται πάνω της. Οι εσφαλμένες προβλέψεις, εσωτερικές ασυνέπειες ή ανεξήγητα φαινόμενα ενεργοποιούν μια διαδικασία διόρθωσης των υποθέσεων, που με τη σειρά τους δοκιμάζονται κ.ο.κ.. Οποιαδήποτε υπόθεση είναι αρκετά ισχυρή για τη δημιουργία προβλέψεων μπορεί να δοκιμάζεται με αυτόν τον τρόπο.

Ωστόσο, μια μη επαληθευμένη υπόθεση είναι δυνατόν να γίνει ευρύτερα αποδεκτή, βάσει κάποιας διαισθητικής ή λογικής αντίληψης της εγκυρότητάς της, οπότε ονομάζεται αξίωμα. Βικιπαιδεία.

Υπάρχει  διδάσκεται η επιστημονική μέθοδος μέσα από  τα Έπη τα Ομηρικά;

Μα όλη η  άρτια δομή του λόγου της σκέψης  της πλοκής  του Έπους, αλλά και ο χαρακτήρας των πρωταγωνιστών σμιλεύει ένα  καθαρό μυαλό  παρατήρηση θεωρία υπόθεση, πείραμα,  επιβεβαίωση, συμπέρασμα, κρίση  διάκριση  και αφήνει χώρο για το αξίωμα την διαισθητική αντίληψη ως  συμπεριεκτική κατασκευή.

Ο Οδυσσέας ψάχνει περιεργάζεται εξερευνεί σκέπτεται δοκιμάζει δοκιμάζεται κατασκευάζει παρατηρεί επιβεβαιώνει επιβεβαιώνεται  ζητά αποδείξεις,  δίδει αποδείξεις. Τίποτα δεν ξεφεύγεια από την διορατική του ματιά.

Εν καταλήξει τα Ομηρικά Έπη είναι η πεμπτουσία    της κριτικής σκέψης της  λογικής  και της καλλιτεχνικής διαισθητικής πλευράς ενώνοντας τις δύο κύριες αντιλήψεις του ανθρωπίνου εγκεφάλου αρμονικά.

Οι μεγάλοι επιστήμονες ήταν πρωτίστως ευφάνταστοι φιλόσοφοι. Πρώτα οραματιζόταν την λύση και μετά φτιάχνανε την εξίσωση του προβλήματος.

Το πρόβλημα της επιστημονικής  μεθόδου  είναι συνήθως ένα πρόβλημα έλλειψης φαντασίας  που τα Ομηρικά Έπη το λύνουν αποτελεσματικά διευρύνοντας την αντιληπτική ικανότητα  σε κάθετα και οριζόντια πεδία ενεργειακά

Αστραία

One thought on “Ομηρική Πανεπιστημονική

 1. Ένας από τους βασικούς φυσικούς νόμους, ο δεύτερος της θερμοδυναμικής, ο οποίος λέει ότι η ενέργεια περνάει κανονικά από μια κατάσταση μεγαλύτερης οργάνωσης σε μια μικρότερη.
  Από μια κατάσταση υψηλότερης διαφοροποίησης σε μια κατάσταση χαμηλότερης.
  Με άλλα λόγια το σύμπαν βρίσκεται σε μια κατάσταση ανέλιξης..
  Ο χείμαρρος κυλάει κανονικά από τον λόφο προς τα κάτω, όπως και ο καταρράκτης!
  Χρειάζεται έργο και ενέργεια για να ξαναγυρίσεις το νερό προς τα πάνω.
  Και η ενέργεια αυτή πρέπει να προέλθει από κάπου αλλού.
  Κάποιο άλλο ενεργειακό σύστημα πρέπει να καταναλωθεί για να συντηρηθεί η άνοδος.
  Τελικά σύμφωνα με αυτόν τον νόμο το σύμπαν θα ανελιχτεί φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο ενός αποδιοργανωμένου αδιαφοροποίητου σβόλου, στο οποίο τίποτα δεν θα συμβαίνει.
  Αυτή η κατάσταση της ολικής αποδιοργάνωσης και αδιαφορισμού ονομάζεται εντροπία.
  Η ροή της εξέλιξης είναι μια δύναμη εναντίον της δύναμης της εντροπίας.
  Συνδέεται, η εντροπία, σαφώς με την Πτώση , ην Ανάγκη και την Υβριν.
  Είναι η ανάγκη που μας οδηγεί στην έλλειψη μέτρου και αρμονίας
  Και η έλλειψη γνώσης στο σωστό χειρισμό της ενέργειας.
  Είναι η ενέργεια που πέφτει διαρκώς μετά την γέννηση του ανθρώπου
  Αλλά είναι και η ανάληψη της ευθύνης αυτής, η μόνη ευκαιρία της ύπαρξης,
  η μόνη δυνατότητα… να ανεβούμε!
  http://elzin.wordpress.com/2009/05/14/%CE%B7-%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AF%CE%B1-%CE%BF-%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%AE%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B1%CE%B3%CE%AC%CF%80%CE%B7/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s