Ομηρική Μαιευτική


File:Greuter Socrates.jpg

Σωκράτης ο δημιουργός

Η γένεση της Ομηρικής  Μαιολογίας

Η μαιευτική ήταν η μέθοδος, η οποία, σε συνδυασμό με τη χρήση της ειρωνείας, αποτελούσε χαρακτηριστικό της σωκρατικής διδασκαλίας. Σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή, ο Σωκράτης κατά τις συζητήσεις του, προσποιούμενος την πλήρη άγνοια για το θέμα που συζητούσε κάθε φορά, προσπαθούσε μέσα από ερωτήσεις να εκμαιεύσει την αλήθεια από τον συνομιλητή του.

Ουσιαστικά ο Σωκράτης επωμιζόταν το ρόλο της συνείδησης και μέσα από αυτή τη διαδικασία ερωταπαντήσεων δημιουργούσε ένα πνεύμα διαλόγου στη συζήτηση. Ο συνομιλητής λοιπόν απαντώντας σ’ αυτές τις ερωτήσεις έφτανε σε ένα συμπέρασμα -στην αλήθεια για τον Σωκράτη- από μόνος του. Η μέθοδος ονομάστηκε μαιευτική διότι όπως η μαία (επάγγελμα που έκανε και η Φαιναρέτη, μητέρα του Σωκράτη) φέρνει στον κόσμο το νεογνό έτσι και ο Σωκράτης ή ο εκάστοτε συνομιλητής που παίρνει το ρόλο της συνείδησης εξάγει από τον συνομιλητή του την αλήθεια. ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

-Ο μεγάλος πρωταγωνιστής είναι ο Λόγος Ερμής, αλλά ο συγγραφέας ποιος είναι;

Ποιο είναι το όνομα του η καταγωγή του;

Ο Οδυσσέας που έγραψε τα απομνημονεύματα του;

Ο Τηλέμαχος που έγραψε για τον πατέρα του;

Η Πηνελόπη που έγραψε για τους άνδρες της ζωής της;

Όποιος και να είναι πίσω από τον Όμηρο, ειδολογικός όρος ή ψευδώνυμο, βρίσκεται η Πολύχρωμη Σκέψη ενός Όντος που διηγείται τον Εαυτό του στον μεγάλο Ενιαυτό.

Ο Εύμαιος γόνιμος μαιευτής  , διηγείται στον Οδυσσέα την προσωπική του ιστορία μερικές φορές είναι και χαρά λέει να μιλάς για όλα αυτά ίσως μια μέθοδος αλχημιστική να τα κάψεις στην φωτιά όλα όσα σε πληγώσανε βαθιά, όταν λείπει ο ένας από τους 4 φρουρούς ειδικά.

Εύμαιος

Τα Ομηρικά Έπη  είναι αριστούργημα, παρθενών σοφίας,  μαιευτικής  σκέψης επιχειρηματολογίας ρητορίας και  υψηλού επιπέδου εκμαιευτικών διαλόγων, ερωτήσεων απαντήσεων  όπως   υπογραμμίζεται η μέθοδος αυτή  με το όνομα του βασικού πρωταγωνιστή του ΕΥΜΑΙΟΥ στον οποίον ο ποιητής απευθύνεται σε β΄ ενικό  δείχνοντας την συμπάθεια του και την οικειότητα με τρόπο ξεχωριστό.

Το πρόβλημα των μεθόδων της μαιευτικής  είναι ένα πρόβλημα  εσωτερικού μονολόγου κακής  εμμονής. «Κολάει» η βελόνα του σημείου αντίληψης και συναρμογής απουσία οιανδήποτε αληθείας και λογικής.

Τα Ομηρικά Έπη μας διδάσκουν  τον σωστό εσωτερικό διάλογο μονόλογο για να μπορούμε να κάνουμε τον εξωτερικό. Διαφορετικά  οι περισσότεροι  εξωτερικοί διάλογοι  των ανθρώπων αντιγράφουν τον Βλαντιμίρ Εστραγκόκ  σε θέατρο παραλόγου απελπιστικό περιμένοντας τον Γκοντό.

ΑΛΗΘΕΙΑ είναι να μπορείς να θυμηθείς. Είναι  η ΜΝΗΜΗ, προσωπική συλλογική κυτταρική.

Αστραία

 

4 thoughts on “Ομηρική Μαιευτική

 1. Ο κάθε συγγραφέας έχει άποψη σκέψη πολιτική για κοινωνία και επικοινωνία ανθρώπων, φωλιές πουλιών ορνέων, θαλασσαετών, δώματα θεών, διαδρόμους αστεριών χρώματα ονείρων πολιτείες Λόγων και Λογίων Μυθικών, αταξικών ή ταξικών χώρων χωρών και χοίρων δούλων μνηστήρων και ανθρώπων φρουρών, αλλιώς θα έδενε μόνο τα σανδάλια του και ο συγγραφέας των Ερμηνευτικών Επών είναι κρυμμένος ίσως σε μια μέθοδο μαιευτική που γεννά της αλήθειας το όμορφο παιδί γιος της Μαίας του Μαίονος και του Μαίανδρου ποταμού των ελικοειδών ελιγμών μονοπατιών των Ομηρικών.
  Γαία Εύμαιου
  Α Ιλιάδος
  σ Οδυσσείας
  τ Οδυσσείας
  ρ Οδυσσείας
  α Οδυσσείας
  ι Οδυσσείας
  α-ω Οδυσσείας Ιλιάδος Υλακίδος Ομηρίδου
  http://astrealeonidou.blogspot.gr/2013/09/4.html

 2. Όπως σε αγάπησα εγώ να σε αγαπήσει ο Ζευς, Εύμαιε που με γλύτωσες από τα βάσανα μου ..λέει ο Οδυσσεύς σε στίχο 340 της οδυσσειακής όμικρον οκτάβας ερμηνευτικής
  Το πορτραίτο του Εύμαιου σε αναπαράσταση συνδετικά ΟΜΗΡΙΚΗ
  http://homeristes.blogspot.gr/2013/09/blog-post_28.html?showComment=1380368602240#c913040314128750398

 3. Παράθεμα: Ομηρική Μαιευτική | NEWSFEEDER

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s