Νευρίτες και Δενδρίτες


File:Neuron el.svg

Ο ρόλος του Ερμή στην μετάδοση της  πληροφορίας και των μηνυμάτων

Με τον όρο νευρώνας ορίζουμε το κύτταρο που αποτελεί δομικό μέρος και λειτουργική μονάδα του νευρικού συστήματος. Κάθε νευρώνας αποτελείται από ένα κυτταρικό σώμα, που περιλαμβάνει τον πυρήνα και μεγάλο αριθμό οργανιδίων, και από μία ή περισσότερες αποφυάδες. Αυτές ονομάζονται «δενδρίτες» όταν συλλέγουν τα σήματα που στέλνονται στο κύτταρο,και «άξονας» όταν μεταδίδει ώσεις από το κυτταρικό σώμα.

Οι αισθητήριοι νευρώνες (προσαγωγός νευρώνας): συμμετέχουν στη λήψη ερεθισμάτων από το περιβάλλον, μεταφέροντας τις πληροφορίες από τα αισθητήρια όργανα στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Οι ενδιάµεσοι ή συνδετικοί νευρώνες: στο εσωτερικό του κεντρικού συστήματος, ενσωματώνουν τις πληροφορίες που παρέχουν οι αισθητήριοι νευρώνες και τις μεταδίδουν στους κινητικούς νευρώνες.
Οι κινητικοί νευρώνες (απαγωγός νευρώνας): μεταφέρουν τα μηνύματα στα δραστικά κύτταρα.

Το Σώμα, το μεγαλύτερο κεντρικό τμήμα του κυττάρου μεταξύ των δενδριτών και του νευράξονα και περιλαμβάνει το πυρήνα του κυττάρου.
Τον Νευράξονα, που ονομάζεται και νευρίτης ή απλά άξονας, μια λεπτή ίνα που μπορεί να είναι μέχρι και δεκάδες χιλιάδες φορές μεγαλύτερη σε μήκος από τη διάμετρο του σώματος. Αυτή η δομή μεταφέρει τα νευρικά σήματα από τον νευρώνα. Κάθε νευρώνας διαθέτει μόνο ένα άξονα, αλλά αυτός ο άξονας μπορεί να διακλαδίζεται έντονα, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται η επικοινωνία με πολλά κύτταρα-στόχους. Εκεί που τελειώνει ο άξονας υπάρχουν σημαντικά στοιχεία τα τελικά κομβία που χρειάζονται για την μεταφορά των πληροφοριών προς άλλους δενδρίτες άλλων νευρώνων. Οι περισσότεροι νευράξονες είναι μονωμένοι με έλυτρα μυελίνης.
Τους δενδρίτες, σχετικά κοντές διακλαδιζόμενες κυτταρικές προεξοχές ή αποφυάδες. ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δένδρα, Νήες  και Ερμής  στα Ομηρικά Έπη

Τα δέντρα  ΔΕΝΔΡΙΤΕΣ είναι χαρακτηριστικό της Ομηρικής περιγραφής για την χλωρίδα εκτός από την αναλυτική καταγραφή της πανίδος. Είναι θαυμαστά στον νησί των Φαιάκων που όλες τις εποχές έχουν καρπούς, στην ρίζα μιας ελιάς ο Οδυσσέας συνομιλεί με την θεά της , το δέντρο που έφτιαξε το κρεβάτι του και η δοκιμασία της Πηνελόπης και στο κήπο όρχατο του Λάερτη τα θυμάται και τα ξαναμετρά. Ήταν της παιδικής του ηλικίας κληρονομιά. Επίσης αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία του Ερμή και καταλυτικός ο ρόλος του στα Ομηρικά Έπη. Βοηθά τον Πρίαμο να φθάσει αόρατος σχεδός στην σκηνή του Αχιλλέα στην ραψωδία Ω και εκτός από το μήνυμα που στέλνει στην  Καλυψώ δίνει το μόλυ στον Οδυσσέα και συνοδεύει τις ψυχές των μνηστήρων στον Άδη στην ραψωδία ω. Τα Ομηρικά Έπη τελειώνουν με  τον Ερμή και την Ερμηνεία του και οπωσδήποτε είναι Ιστορίες Δύναμης των Ελλήνων για γερά νεύρα και υγιές νευρικό σύστημα  του εγκεφάλου άρχοντος του νου. Πολύ σημαντική είναι και η παρουσία των ΝΗΩΝ πολύχρωμων κοίλων και θαυμαστών. Τα καράβια του ΝΟΥ , ΝΕΥΡΙΤΕΣ που διασχίζουν την θάλασσα της κοσμικής αντίληψης ταχύτατα στην παρουσιάση των ΝΗΩΝ.

Το πρόβλημα της Ερμηνείας είναι  πάντοτε ένα πρόβλημα  υποκειμενικότητος. Όσο πιο αντικειμενικές είναι οι  θεμελιώδεις αξιωματικές προτάσεις που θα στηρίξεις την ερμηνεία σου τόσο πιο λιγότερο υποκειμενικός είσαι.

Το πρόβλημα της αντικειμενικότητος  είναι ένα πρόβλημα υποκειμένου σε κόσμο αντικειμένων που υπόκειται.

Λύνεται με την νηφαλιότητα της γνώσης και την ανιδιοτέλεια της γνώσης σε ένα κόσμο μαστροπών της γνώσης.

Το πρόβλημα του νευρικού συστήματος ισορροπείται με την ανάγνωση και την μελέτη  Ομηρικών Κειμένων που τροφοδοτούν τα δένδρα του νου  με  πλούσιο χώμα,, άφθονο νερό  όλους τους αέρηδες  της οξυγόνωσης του εγκεφάλου και την  καλή λειτουργία της φωτοσύνθεσης  σε σύνδεση σύνθεση των 4 στοιχείων.Τα δε πλοία του νου  γερά αβύθιστα σκαριά με το σωστό αεράκι να σαλπάρουν στην κουπαστή του Απείρου Χωροχρόνου.

Αν είσαι  φυτό ή δένδρο που θα στρέψεις τα φύλλα σου; Σε ποιο  ΉΛΙΟ φωτιά;

Αν είσαι πλοίο ή ναυς πως  θα φθάσεις   ταξιδεύοντας εν πλω για την Ιθάκη;

Ο Ερμής πρέπει να λειτουργεί πολύ καλά και σωστά στην  αποστολή και στην λήψη των μηνυμάτων και των πληροφοριών

μέχρι να συναντήσεις την Αθηνά κοντά σε μία ελιά.

Αστραία, Ιούνιος 2014, 10

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s