Ειρήνη και Πόλεμος


Οδυσσέας Τόξο

Πόλεμος και Ειρήνη

Το δεύτερο μέρος του επιλόγου (σελίδες 46) περιέχει κριτική του Τολστόι που θέτει έξι ερωτήματα και εξηγεί σχετικά τα διάφορα ιστορικά γεγονότα:

 • Τι είναι το Πόλεμος και Ειρήνη
 • Ποιο είναι το αντικείμενο της ιστορίας
 • Ο ιδιαίτερος χρακτήρας κάθε ιστορικής εποχής
 • Η ασυμφωνία για τα ιστορικά γεγονότα που υπάρχουν ανάμεσα στη δική του περιγραφή και τους ιστορικούς.
 • Γιατί πολεμάει ο άνθρωπος.
 • Ο μηδαμινός ρόλος που παίζουν- κατά την αντίληψή του (sic)- αυτοί που αποκαλούνται μεγάλοι άνδρες στην εξέλιξη των ιστορικών γεγονότων.

Ο πιο ισχυρός, ο πιο αδιάρρρηκτος, ο πιο αβάσταχτος κι΄ο πιο σταθερός δεσμός που μας συνδέει με τους συνανθρώπους μας είναι αυτό που ονομάζουμε «εξουσία». Η εξουσία, με το βαθύτερο νόημα, δεν είναι παρά έκφραση της πιο μεγάλης εξάρτησης του ενός απέναντι στους άλλους. Είναι πολύ δύσκολο να καθορίσει κανείς τα όρια της περιοχής μεταξύ ελευθερίας και αναγκαιότητας κι ο καθορισμός αυτού του ορόσημου αποτελεί το θεμελιώδες πρόβλημα της ψυχολογίας.  

 ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ— Λέων Τολστόι

Περί Πολέμου

Πόλεμος πόλων πολεμίζων πάλλων παλλάδος Αθηνάς πατήρ πάντων την ίδια την ζωή γεννά και η ειρήνη μήτηρ όλων την προστατεύει και την αγκαλιάζει δυνατά.
Η ζωή αρχίζει με μια πολεμική πράξη νείκου και μια διεκδίκηση ισχυρή. Αυτή του ιθυφαλλικού σπερμαζωαρίου που θα υπερισχύσει των υπολοίπων και με ένα στρογγυλό ωάριο σε πράξη φιλότητος και ενότητος θα ενωθεί στην μάχη του έρωτος. Αρχίζεις να υπάρχεις αμέσως μετά σε μια καθημερινή βιοπάλη του ΒΙΟΣ ενός ΤΟΞΟΥ που λέγεται ομηρική διαδρομή σε κυκλική ακτίνα γραμμή.

Μια λεπτή ισορροπία σε εύθραυστη σχοινοβασία σε συγκρατεί από την μια πράξη του πολέμου   που σε  χωρίζει στη μη πράξη της  ειρήνης που σε  ενώνει  σε όλα τα πεδία βολής . Το » υπουργείο εθνικής  σου άμυνας»  σε συμβουλεύει  πως  δεν  μπορείς να  συνάψεις ειρήνη με τα παθογόνα μικρόβια αντιγόνα  και τους ιούς.  Μπορείς όμως θαυμάσια να συνεργαστείς με άλλους  πολυκύτταρους οργανισμούς. Αυτούς που σου ταιριάζουν. Να μη ξεχάσεις να βάλει σύνορα και όρια  στήριξη και γερό  σκελετό στον οργανισμό, γιατί χωρίς επιδερμίδα και δέρμα  χωρίς λεπτό διαχωρισμό με το περιβάλλον δεν θα μπορέσεις  να υπάρξεις. Όμοιος ομοίω πελάζει  σε πυρηνικές δυνάμεις  συγκεντρωτικής δομής. Τα αντίθετα συμπληρώνονται όταν  γίνεται ανταλλαγή ενέργειας  σε κρυστάλους  με δεσμούς ιοντικούς.Στην αντίθετη περίπτωση αλληλοεξουδετερώνονται όταν δεν αλληλοεξοντώνονται.Το πιο φιλοειρηνικό  λαϊκό χημικό στοιχείο είναι ο άνθρακας γιατί σχηματίζει πολλές ενώσεις οργανικές   και κρατάει την θέση του. Και πολύ έξυπνο επίσης αφού  από κάρβουνο  γίνεται διαμάντι αλλάζοντας την διάταξη του πλέγματος. Τα  πιο μοναχικά,  τα πιο απρόσιτα  είναι  τα αέρια τα ευγενή. Είναι πολύ αριστοκρατικά. Δεν τους λείπει δεν τους περισεύει τίποτα. Σπανίως τα συναντάς σε πολύβουο πληθυσμό.

Το πρόβλημα του πολέμου είναι ένα πρόβλημα  έλλειψης  στρατηγού και στρατηγικής.  Συνήθως απουσιάζει και την ζωή σου όλο και κάποιος και κάτι σου την ρημάζει.

Όταν υπάρχει και η στρατηγική και ο στρατηγός στην καθημερινή σου ζωή  δίνεται η μάχη  για τον ορθό και δίκαιο  λόγο , την σωστή αιτία και αφορμή και την κατάλληλη στιγμή.

Τα Ομηρικά Έπη αρχίζουν με ένα ΠΟΛΕΜΟ  τον Τρωικό και τελειώνουν με μια ΕΙΡΗΝΗ  σε κτήμα απόκτημα ΤΟΥ ΛΑΕΡΤΗ ΟΜΗΡΙΚΟ.

Το μεταξύ αυτών διάστημα και όλη η διαδρομή   είναι μια ακατάπαυστη  συνεχής  αέναος εναλλαγή ηλεκτρύονος ρεύματος από τον ένα πόλο της πηγής στον άλλο στον χορό των ηλεκτρονίων  ηλεκτρονικών ταξιδευτών ενορχηστρωτών στην δίνη του Ηριδανού Ποταμού.

ΕΙΡΗΝΗ σημαίνει συναρμόζω ενώνω συνδέω σωστά τα  κομμάτια της ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ  που θυμάται Έπη Ηρωικά , ορμίζοντας εν όρμω με την τέχνη του ΟΜΗΡΙΖΕΙΝ….μια φορά και ένα καιρό όπως τα χρόνια τα παλιά.

Οnce upon a time…….

Αστραία

Ιούνιος 29, 2014

4 thoughts on “Ειρήνη και Πόλεμος

 1. Όμορφοι Πολίτες ή άβουλη μάζα άμορφα ποδηγετούμενη;

  Η Ομορφιά είναι κυρίως εσωτερική κατάσταση ενεργειακού πλέγματος γνώσης αυτογνωσίας αυτοσεβασμού αυτοπειθαρχίας και περιρρέουσας αρμονίας εν όρμω ή εν πλω σε Κιρκαδικό ρυθμό επίφυσης νοηματικής διαυγούς ουσίας.

  Σε πανόρμους κύκλους διαύγειας δρόμων διηνεκούς σοφίας ασφαλή εύορμα λιμάνια ρίχνει άγκυρα ορμίζει ο καθαρός νους της Οδυσσειακής ενάργειας:

  «ατραπιτοί τε διηνεκέες λιμένες τε πάνορμοι πέτραι τ΄ ηλίβατοι και δένδρεα τηλεθόωντα».
  ν 195

  Ουμανιστικές Πολιτείες http://astrealeonidou.blogspot.gr/2013/10/5.html

 2. Α λέξανδρος
  Η κορυφαία στρατηγική της Ελληνικής σκέψης!
  Η στρατηγική στην καθημερινή μας ζωή!

  Ένας απλός πολίτης επιχειρηματίας υπάλληλος πωλητής δάσκαλος δεν είναι αξιωματικός στρατού ούτε απλός στρατιώτης.
  Όμως να δούμε την στρατηγική με την ευρεία έννοια της
  σαν την τέχνη της χρησιμοποίησης όλων των δυνάμεων μας προς επίτευξη αποτελεσμάτων μπορούμε να την εφαρμόσουμε στην καθημερινή μας ζωή θέτοντας δύο ουσιώδη ερωτήματα.
  Ποιες είναι οι δυνάμεις μου;
  Και ποια τα αποτελέσματα που θέλω να πετύχω;
  Μήπως είμαστε ένα μικρός στρατηγός και δεν το ξέρουμε…….https://starlions.wordpress.com/2012/07/20/%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B9%CE%BD%CF%8C-%CE%B2%CE%BB%CE%AD%CE%BC%CE%BC%CE%B1/

 3. Στην Ελληνική μυθολογία ο Ηριδανός ήταν περίφημη ποτάμια αλληγορική θεότητα που εμπλέκεται σε αρχαίους μύθους. Ο Ησίοδος στη Θεογονία του, αναφέρει αυτόν ως γιο του Ωκεανού και της Τηθύος.

  Ακόμη λέγεται, όπως αναγράφει και ο Ηρόδοτος, ότι οι εκβολές του ήταν στον Ωκεανό, προς τη δυτική άκρα της Ευρώπης και ότι από αυτόν προερχόταν το «ήλεκτρον».
  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97%CF%81%CE%B9%CE%B4%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%82_%28%CE%BC%CF%85%CE%B8%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1%29

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s