Η Ενηλικίωση του Τηλέμαχου


THLEYM A 15 ΤΗΛ ΕΥΜ

 Ο Τηλέμαχος στο κατώφλι του Εύμαιου

Ας μιλήσουμε επιτέλους για την παιδεία  και την ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗ του ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ, 42 χρόνια μετά το ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και την εξέγερση του πολυτεχνείου και να αναζητήσουμε την επάρκεια  του άρτου, την  παιδεία και την ελευθερία.

Θα τα βρούμε ΠΟΥ άραγε;

Τα γεγονότα που οδήγησαν στην ανατροπή  της  χούντας  και στην εξέγερση  του Νοεμβρίου, είναι πλέον γνωστά. Οι ίδιοι, που στήριξαν την δικτατορία στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες φτωχές χώρες, ειδικά της Λατινικής Αμερικής, είναι οι ίδιοι, που οργάνωσαν και την ανατροπή της,  όταν δεν την χρειαζόταν πλέον στα σχέδια τους. Οι ίδιοι, που δημιούργησαν τον εμφύλιο για να σκοτώνονται οι Έλληνες της αναχρονιστικής δεξιάς με τους Έλληνες της καπελωμένης αριστεράς.

Οι ίδιοι, που προώθησαν και προωθούν αχυράνθρωπους, κομματάνθρωπους, ανδρείκελα, πιόνια , σε θέσεις πολιτικής και θρησκευτικής εξουσίας και ρημάζουν αυτόν τον έρημο τόπο, αιώνες τώρα.Οι ίδιοι, που εξαγοράζουν συνειδήσεις , διευθύνουν τα ΜΜΕ  Αποβλάκωσης, χρηματοδοτούν τις τρομοκρατικές και παρακρατικές οργανώσεις, χειραγωγούν το άνοο, άβουλο  πλήθος με το θυμικό και το ανεξέλεγκτο  νοσηρό συναίσθημα.

Όλα αυτά γνωστά και χιλιοειπωμένα, αλλά ο στόχος αυτού του άρθρου είναι η ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗ του Τηλέμαχου, ένα  κομβικό σημείο,  στην Μυθιστορία των Ομηρικών Επών, μεγίστης σπουδαιότητος. Ο Οδυσσέας για να επιστρέψει, έπρεπε να ΕΝΗΛΙΚΙΩΘΕΙ ο Τηλέμαχος και να βγάλει τα γένια του.

Πότε ενηλικιώνεται ο Τηλέμαχος; Πως;

Τι σημαίνει ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗ;

Υπάρχουν διαφόρων ειδών ηλικίες. Η βιολογική, η πνευματική, η συναισθηματική , η ηλικία της καρδιάς, του μυαλού, της ,του σώματος. Η βιολογική είναι η περιστροφή της Γης γύρω από τον Ήλιο σε χρόνια και είναι εύκολα μετρήσιμη. Η βιολογική ηλικία ενός ανθρώπου δεν συμβαδίζει πάντοτε με τις άλλες ΗΛΙΚΙΕΣ.

Είναι άνθρωποι που δεν μεγαλώνουν ποτέ, παραμένουν  συναισθηματικά ανώριμοι, κακομαθημένα ή καλομαθημένα παιδιά. ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΉ σημαίνει απλά, την ανάληψη ευθυνών. Χωρίς αυτή, δεν υπάρχει ενηλικίωση, μόνο το άλλοθι της παιδικής ηλικίας.

ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗ σημαίνει όχι μόνο δικαιώματα, αλλά  και μεγαλύτερες υποχρεώσεις. Όσοι διεκδικούν την ενηλικίωση, χωρίς τις μεγάλες υποχρεώσεις  απέχουν μακράν  από  αυτή.

Το τέλος της εφηβείας και της παιδικής  ηλικίας, είναι η αρχή της ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗΣ και η ανάληψη ευθύνης ενός ατόμου για την ύπαρξη του, με γνώση, αυτογνωσία αυτοπαιδεία και αυτομόρφωση, πράγματα που δεν μπόρεσε ίσως να αποκτήσει από το οικογενειακό του, κοινωνικό  περιβάλλον , αλλά και από  το γενικότερο   εκπαιδευτικό  και παραεκπαιδευτικό σύστημα,  ξεκινώντας από την ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ.

Κατανόηση του προσωπικού του συλλογικού, του κοινωνικού, του ιστορικού ιστού σε σύνδεση και διαλεκτική σχέση μεταξύ τους, σχέση  αλληλεπίδρασης.Έτσι, δεν μπορεί να βλέπει μεμονωμένο τον εαυτό του και τα προβλήματά του ξεκομμένο από τα υπόλοιπα συστήματα, αλλά συγχρόνως και ταυτοχρόνως. Το δάσος και τα δένδρα μαζί.

Ένας ενήλικας άνθρωπος, είναι ένας σοφός , ευφυής,άνθρωπος, που μπορεί να γελάσει, να κλάψει  σαν παιδί, να παίξει σαν παιδί , να απορήσει σαν παιδί, να θαυμάσει σαν παιδί,  να μετρήσει τα άστρα σαν παιδί, κρατώντας την καρδιά του ζωντανή, αλλά, όχι   να παραμένει ανεύθυνος σαν παιδί.Και ένας έξυπνος άνθρωπος  μαθαίνει από τα λάθη του, ένας σοφός μαθαίνει και από τα λάθη των άλλων.

Ο Τηλέμαχος είναι μια άλλη πλευρά του Οδυσσέα ανθρώπου και το ταξίδι του, μια άλλη οκτάβα του.Η συνάντηση τους στο φτωχικό  καλύβι του Εύμαιου σημειοδοτεί το ΤΕΛΟΣ της παιδικής ηλικίας, την ένωση  και των δυο τους , αλλά και την ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗ της  ανθρωπότητος.

Ο σοφός και το παιδί, Οδυσσέας και  Τηλέμαχος , ΕΝΗΛΙΚΕΣ πλέον, θα πάρουν το δρόμο για το ΠΛΟΥΣΙΟ παλάτι της Συνείδησης. Εκεί θα δώσουν την μάχη για να απελευθερωθούν από τους καταπατητές, καταχραστές και πολιορκητές της ψυχής τους  που το ρημάζουν, ενωμένοι και μαζί.

Ποιος είπε, πως Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ειναι  εύκολη υπόθεση ή, ότι  χαρίζεται χωρίς κόπο και ΣΠΑΘΙ; Ούτε η Ελευθερία, ούτε η Παιδεία ούτε,  το Ψωμί, που λείπει πλέον από πολλά σπίτια νεαρών Τηλέμαχων.

Απαιτούν μια μεγάλη κοπιαστική ανηφορική, της ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗΣ , διαδρομή.

Αστραία

17 Νοεμβρίου 2015

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s