Ο Αιών του Απόντος Εαυτού


 

ΜΑΤΡΙΧ ΕΓΩ

Ο 20ος αιών θα τελείωνε με την  εκπληκτική τριλογία του ΜΑΤΡΙΞ και με μία χαρακτηριστική σκηνή. Εκείνη, στην οποία η νοικοκυρά με το καταναλωτικό   καλαθάκι της γυρνώντας από το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς, βλέπει τον Νίο να παλεύει με  το αμέτρητο πλήθος, των ίδιων , σε ένα κοστούμι Σμιθ. Αμέσως  μεταμορφώνεται σε ΣΜΙΘ και επιτίθεται στον Νίο λέγοντας:
Me too, εγώ, και εγώ.
Ο αιών θα άρχιζε με ένα παγκόσμιο πόλεμο,θα ακολουθούσε και ο επόμενος, με κύρια γεγονότα,  τις ιπτάμενες μηχανές , τα αεροπλάνα, τον κινηματογράφο, τη δημιουργία της ατομικής βόμβας , το πρώτο υπολογιστή, το  ιντερνέτ δίκτυο, μέχρι τον πόλεμο των μηχανών με την ανάπτυξη της ανεξέλεγκτης τεχνολογίας και τον άνθρωπο από δημιουργό και κατασκευαστή τους, δούλος και καταναλωτής τους.
Οι  θεωρίες  του Φρόυντ και του Έντουαρντ Μπέρκινς, θα βρίσκανε άμεση εφαρμογή στον μέσο καταναλωτή και στη χειραγώγηση των μαζών.Πολιτικοί και σχεδιαστές πίστεψαν τις ιδέες του Φρόυντ ότι βαθιά μέσα τους όλα τα ανθρώπινα όντα ήταν επικίνδυνα χωρίς λογική, γεμάτα επιθυμίες και φόβους. Μόνο που τώρα οι εταιρίες και οι πολιτικοί,  είχαν σαν στόχο να κάνουν τον καθένα να αισθάνεται ξεχωριστός και σπουδαίος για  να αγοράζει τα προιόντα τους και να τους ψηφίζει.
Οι θρησκείες τέλειωναν  ένα ταξίδι αιώνων μέσα σε ομιχλώδη διαδρομή και η ψυχανάλυση άρχισε να αντικαθιστά την ανάγκη του  παπά εξομολογητή., όπως σατιρίζεται εύστοχα  «στο ανάλυσέ το», με το αρχιμαφιόζο,  να τρέχει να ψυχαναλυθεί.
Ο υπέρτατος αυτός καταναλωτισμός οδήγησε στην δημιουργία υπερφίαλων ανθρώπων , εκφυλισμένων, ευνουχισμένων, που μόνο μέλημα τους είναι να περνάνε καλά, χωρίς αξίες και ιδανικά μέσα σε ένα κόσμο ψεύτικης  εικονικής πραγματικότητας. Να δανείζονται, να χρεώνονται για  να πάρουν ένα κότερο, ή ένα  αυτοκίνητο με δόσεις,  να το  δείξουν στους φίλους τους , να νιώσουν σπουδαίοι με όνειρα δανεικά.
Η μελέτη, η σκέψη και το διάβασμα έδωσαν τη θέση τους στην υπερπληροφόρηση παραπληροφόρηση,  με αποκορύφωμα  την τηλέοραση, τον μεγάλο μνηστήρα που εγκαταστάθηκε στο  σπίτι μας και άδειασε τον νου μας, όχι πως  δεν υπήρξαν και καλές στιγμές βεβαίως, που θα μπορούσαν να είναι και καλύτερες  και αρτιότερες.
Γνωρίζοντας πολύ καλά την ανθρώπινη φύση και τις αδυναμίες της, ήταν πολύ εύκολο να χειριστούν «οι ψυχολόγοι» μεγάλο μέρος της μάζας, κάνοντας της, να νιώθει  «ξεχωριστή».
Είναι οξύμωρο σχήμα και θλιβερά αστείο να βλέπει κανείς  τόσους ανθρώπους να ντύνονται το ίδιο ,σύμφωνα με τις επιταγές  της μόδας , ηλίθιων σχεδιαστών, να καπνίζουν την ίδια μάρκα τσιγάρου, να πίνουν το ίδιο ποτό, να συχνάζουν στα ίδια ΙΝ στέκια, να  μιλάνε  με τον ίδο τρόπο, να λένε τα ίδια πράγματα, να  έχουν το ίδιο λουκ, να πηγαίνουν στα ίδια μέρη διακοπές,να έχουν τα ίδια κινητά, να βγάζουν τις ίδιες φωτογραφίες , να ψηφίζουν  τους ίδιους  αθλίους πωλητικούς και να νομίζουν πως είναι ξεχωριστοί και διαφορετικοί, όταν κάποιοι άλλοι έχουν διαλέξει πριν από αυτούς, το χρώμα του αυτοκινήτου τους, το μαγαζί που θα πάνε, τον πωλητή των ονείρων τους  που θα ψηφίσουν.
Η ευρεία χρήση του διαδικτύου επιδείνωσε αυτή την ασυμμάζευτη εγωπαθή προβολή για δύο βασικούς λόγους.
Η εύκολη πρόσβαση και η χρήση του και, η ανωνυμία.
Ο καθένας νομίζει πως  πως μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, να δείξει ό,τι θέλει, να πει ό,τι θέλει, χωρίς συνέπειες , άμεσες τουλάχιστον, και επιδίδεται σε ένα άνευ προηγουμένου   σχολιασμό ανωνύμως ή επωνύμως.
Ιδιαίτερη προσοχή θέλουν τα ανήλικα άτομα,  τα πολύ ηλικιωμένα που δεν χειρίζονται και μόνοι τους, τον υπολογιστή  και τα άτομα  με   ψυχικά προβλήματα και διάφορες εξαρτήσεις.
Το διαδίκτυο είναι ένα ισχυρό μέσον προπαγάνδας, διαφωτισμού και ενημέρωσης με τα κατάλληλα φίλτρα και τη σωστή διήθηση.
Απαραίτητη προυπόθεση:
Καλός χαρακτήρας, εντιμότητα
έλεγχος, αυτοπειθαρχία, καθαρότητα
και καλή ψυχική, νοητική  υγεία.
Διαφορετικά  οι παρένεργειες είναι ολέθριες.
Εξάρτηση
κατάθλιψη
εγωμανία
ναρκισσισμός
και η μεγάλη του Εαυτού, Απουσία

Αστραία
05 04  2016

One thought on “Ο Αιών του Απόντος Εαυτού

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s