Μαγικοί Καθρέπτες


ΧΙΟΝΑΤΗ ΠΝ 16
Ο Καθρέπτης της Χιονάτης

Το παραμύθι της  Λευκής πριγκίπισσας, μας μιλά, μέσα από την αναδυόμενη δύναμη της αλληγορίας και  του παραμυθιού  για τα σκοτεινά και χιονάτα δωμάτια του συλλογικού και προσωπικού υποσυνείδητου της ψυχής του ανθρώπου, γιατί έτσι μόνο μπορεί να μας μιλήσει η σιωπηλή γνώση με τον ήχο της σιωπής της.
Μας μιλά για  ένα καθρέφτη μαγικό της διονυσιακής ψυχής, που κομματιάζεται ξεγελασμένη από την αυτοαντανάκλαση του ναρκισσισμού και της αυταρέσκειας.
Στην πορεία της ανθρώπινης  εξέλιξης της ζωής, ένα μικρό   ΕΓΩ,  «μωρό»,  νήπιο, γεννιέται από τον χώρο της ανυπαρξίας και της ασυνειδησίας, σαν κβαντική πιθανότητα της ύπαρξης. Στη συνέχεια  μέσα από μια δύσβατη διαδρομή  στην ύλη και την κατάκτηση της,  τη θέση του θα πάρει, το ΕΜΕΙΣ, ως ένδειξη ενηλικίωσης.
Η αυταρέσκεια, ο  υπερβολικός εγωισμός, η αλαζονεία, η φιλαυτία καταναλώνουν πολύ ενέργεια και  καταστρέφουν την χιονάτη ψυχή μας, όπως τονίζεται από τον μύθο του Νάρκισου και οι  γυψωμένοι τιτάνες κομματιάζουν τον Διόνυσο.
Το προοίμιον της  Οδυσσείας  στον 8 ον στίχο,μιλάει για ΝΗΠΙΟΥΣ που απωλέσθηκαν στο νησί του Ήλιου, εξ αιτίας  της ατασθαλίας τους.
Σε συλλογικό επίπεδο δηλώνει όλη την επίδειξη νεοπλουτισμού,  ματαιοδοξίας , απληστίας, την αποδόμηση ενός μεγάλου μέρους της Ελληνικής κοινωνίας  σε σόου βιτρίνας, χωρίς υπόβαθρο, ιδανικά και αξίες. Ακριβά αυτοκίνητα, ακριβά γούστα, ακριβά χόμπυ και σκι και, φθηνή έως ανύπαρκτη ζωή  χωρίς ψυχή.
Μια αρένα για το ποιος θα είναι ο  καλύτερος, ο ομορφότερος βασιλιάς και το καλύτερο φόρεμα για τη βασίλισσα της σόου μπιζ στα ανύπαρκτα ρούχα του γυμνού αυτοκράτορα.
Μια απέραντη φθηνή πασσαρέλα, όλη η πολιτική ζωή του τόπου με δημοσιογράφους και  χαζοχαρούμενους τηλεπαρουσιαστές  ξανθούς, αεροσυνοδούς, ανυπόστατους χειρούργους ιατρούς και η high society  μιας απέραντης ανοησίας.
Η  Χιονάτη φεύγει και  καταφεύγει στο σπίτι των νάνων. Κρύβεται εκεί και μαθαίνει να τρώει λίγο και προσεκτικά,να  πίνει λίγο και όταν χρειάζεται, να κοιμάται σωστά και να μη κοιτάζει καθρέπτες. Όλα τα κάνει από την αρχή,  ράβει, πλέκει, μαγειρεύει,σαν την Ειρηνούλα από το  Παραμύθι χωρίς Όνομα, της Πηνελόπης Δέλτα,  με οικονομία και μέτρο, προσεκτικά.
Αλλά, η έπαρση, είναι τέρας με χίλια με κεφάλια. Όταν τη βρεί, με δόλωμα το μήλο, την αδρανοποιεί ξανά. Ο πρίγκιπα νους,  όμως, με ένα φιλί, της εξηγεί το παραμύθι  και την ξυπνά,  η  δε κακιά βασίλισσα χορεύει με πυρακτωμένα παπούτσια τον θάνατο της για τιμωρία παραδειγματικά.
Ο δον Χουάν λέει στον Κάρλος  Καστανέντα:
Κανείς δεν σου μαθαίνει τίποτα, ούτε και μπορεί, που δεν το  ήξερες ήδη. «Η γνώση είναι θύμηση ΑΝΑΜΝΗΣΗ πλατωνική» .
Τη  μόνη βοήθεια που μπορεί να σου δώσει  κάποιος, είναι να σπάσει τον καθρέφτη της αυτοανάκλασής σου. Από  εκεί και μετά η ενέργεια που απελευθερώνεται, αρκεί για να  ξαναγεννηθείς με την λαμπερή σου, χιονάτη ψυχή.
Το παραμύθι αντιστοιχεί στη  Ήρα, στον Κύκλωπα και στην Λερναία Ύδρα του Ηρακλή

Αστραία
09 07 2016

One thought on “Μαγικοί Καθρέπτες

 1. 7 πράγματα που μαθαίνει η ΧΙΟΝΑΤΗ στο μικρό καλύβι.
  7 πράγματα που δεν πρέπει να έχει κανείς:
  πλούτο χωρίς κόπο
  πολιτική χωρίς αρχές
  απόλαυση χωρίς συναίσθημα
  γνώση χωρίς χαρακτήρα
  επιστήμη χωρίς ανθρωπιά
  εμπόριο χωρίς ήθος
  Ίσως είναι ουτοπία αλλά αξίζει να προσπαθήσει κανείς
  Γκάντι

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s