Οργουελιανή Πολιτική Ορθότητα


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Γάτες σε κήπους πολιτικής ορθότητος

Πολιτική ορθότητα είναι η χρήση λέξεων ή συμπεριφορών που δεν θεωρούνται προσβλητικές για καμία ομάδα ανθρώπων. Σε γενική εκτίμηση θεωρείται σημαντικό να έχουν όλοι ίση, δίκαιη και αξιοπρεπή μεταχείριση. Ορισμένες λέξεις ή εκφράσεις έχουν χρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια με τρόπους που ενδέχεται να ήταν προσβλητικοί για κάποια άτομα. Κάποιες από αυτές έχουν πια αντικατασταθεί με άλλες που δεν είναι προσβλητικές. Τέτοιες λέξεις / εκφράσεις ονομάζονται πολιτικά ορθές.
Χάρη στο κίνημα της πολιτικής ορθότητας αποκαταστάθηκαν ορισμένες κοινωνικές αδικίες. Διαπιστώνεται όμως ότι υπήρξε εκφυλισμός και εκτροπή αυτής της κίνησης προς μια μορφή ελέγχου της σκέψης που απειλεί την ελευθερία της έκφρασης και προς μια συμμόρφωση στις απαιτήσεις ομάδων πίεσης Ο Ουμπέρτο Έκο θεωρεί ότι πολιτική ορθότητα τείνει να εξελιχθεί σε νέας μορφής φονταμενταλισμό. ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
Πολιτική ορθότητα ή μη;
Με αφορμή την  αιρετική συνέντευξη του  γοητευτικού Κλιντ  Ίστουντ και μεγάλου μύστη  των καλών ταινιών, επαναπροβληματίζομαι για την ορθότητα της  κατεστημένης πολιτικής ορθότητας  με τους παρακάτω συλλογισμούς.
Αναμφίβολα είμαι υπέρ της κόσμιας διατύπωσης τόσο του προφορικού όσο και του γραπτού λόγου, αλλά οπωσδήποτε είμαι και υπέρ  της ελευθερίας  του λόγου και της σκέψης .
Που βρίσκονται  τα όρια και πως προσδιορίζονται για το μεγάλο αυτό θέμα.;
Νομίζω, πως είναι απλό.
Ποιος είναι αυτός που μιλάει, τι έχει κάνει και  τι  έχει να κερδίσει. Από εκεί ξεκινάει κανείς.
Με  αυτό το κριτήριο, η γνώμη του Κλιντ Ίστγουντ έχει για μένα  βαρύνουσα σημασία. Είναι ένας καταξιωμένος καλλιτέχνης, μεγάλος δημιουργός, αυτοδημιούργητος, ουδέποτε απασχόλησε τον τύπο με την προσωπική  του ζωή, μιλούσε με το έργο του, αμφισβήτησε κατεστημένες σκέψεις και εξουσίες και κρατούσε πάντα μια νηφάλια αποστασιοποίηση , εμφανή και στην τελευταία του συνέντευξη  για την πολιτική ορθότητα. Θα συμφωνήσω μαζί του σε πολλά.
Πράγματι αυτή η γενιά της αφθονίας  είναι μια δειλή γενιά. Παιδιά που μεγαλώσανε   σε ένα περιβάλλον κοινωνικής διαμόρφωσης, κενής επίδειξης και νεοπλουτισμού ανοησίας.
Δείτε τα περισσότερα προφίλ νέων και νεαρών  στο ΦΒ. Απογοητευτικά μέχρι  βλακείας να παπαγαλίζουν την πολιτική ορθότητα με γκρίκλις  ενίοτε, μεγάλης ανοησίας..
Ο Κλίντ είναι ένας  καλλιτέχνης και δικαιούται να πει την γνώμη του, ίσως και επιβάλλεται, όχι όμως ο  ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ να τάσσεται υπέρ του ενός υποψηφίου. Υποτίθεται πως είναι πρόεδρος όλων των Αμερικάνων. Φανταστείτε  τον πρόεδρο της δημοκρατίας της Ελλάδος να ταχθεί ανοικτά υπέρ του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στη διεκδίκηση του πρωθυπουργικού αξιώματος.. Στις μέρες της πολιτικής ορθότητος να το δούμε και αυτό το θλιβερό γεγονός..Έχουμε δει τόσα άλλα στο όνομα μιας  ελεεινής πολιτικής βαρβαρότητος και κατάχρηση εξουσίας  μιας κλίκας κομματικής  αναξιοκρατίας.

Κοντολογίς, μου αρέσει η πολιτική ορθότητα όταν είναι  ειλικρινής, διακριτική, αισθητικά άψογη και αξιόπιστος ο εκφωνητής φορέας  του λόγου της . Δεν μου αρέσει όταν είναι ανάπηρη, δειλή,ρηχή,   γλοιώδης, ιδιοτελής, υποκριτική, κενή, χορηγούμενη από σκοτεινά κέντρα  και δικτατορικά  οργουελιανή.γιατί iσοδυναμεί με  ψυχική και πνευματική μόλυνση   και πτώση της εντροπίας.

Αστραία
05 08 2016

2 thoughts on “Οργουελιανή Πολιτική Ορθότητα

  1. «Κατά βάθος όλοι βαριούνται την πολιτική ορθότητα, το γλείψιμο. Αυτή η γενιά είναι μια γενιά που φιλάει κ***. Είμαστε σε μια πραγματικά δειλή γενιά. Όλοι περπατούν προσέχουν τι θα πουν. Βλέπουμε ανθρώπους να κατηγορούν άλλους ότι είναι ρατσιστές και τέτοια. Όταν μεγάλωνα, αυτά δεν θεωρούνταν ρατσιστικά. Και όταν έκανα την ταινία “Gran Torino”, ακόμα και ο συνεργάτης μου μου είπε: “αυτό είναι ένα πολύ καλό σενάριο, αλλά δεν είναι πολιτικά ορθό”. Και εγώ του είπα: “Ωραία, άσε με να το διαβάσω απόψε”. Το επόμενο πρωί, μπήκα μέσα, το πέταξα στο γραφείο και είπα: “το ξεκινάμε αμέσως”».
    http://www.huffingtonpost.gr/2016/08/04/diethnes-eastwood-clinton_n_11330214.html

  2. Παράθεμα: South Park and political in-correctness | Απολύτως Διαλλακτικός

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s