Αγέλαστα Καθεστώτα


σανίδα χ οΕ Αγέλαος

Αγέλαοι αγήνορες

υ Οδυσσείας
ὣς ἔφαθ’, οἱ δ’ ἄρα πάντες ἀκὴν ἐγένοντο σιωπῇ. 320
ὀψὲ δὲ δὴ μετέειπε Δαμαστορίδης Ἀγέλαος•

Ως ολοκληρωτικό καθεστώς ορίζεται η ανελεύθερη πολιτειακή κατάσταση σε ένα κράτος. Το καθεστώς αυτό ελέγχει και κατευθύνει άμεσα ή έμμεσα τις κοινωνικές δραστηριότητες των ατόμων. Η Χάνα Άρεντ ορίζει τον ολοκληρωτισμό ως ριζική καταστολή της πολιτικής και περιφρόνηση εκ μέρους της εξουσίας των ατομικών δικαιωμάτων του πολίτη και ως βασικό διακριτικό του τη διείσδυση της κεντρικής εξουσίας σε κάθε πτυχή της ατομικής ύπαρξης και δημιουργίας. Συγκεκριμένα, καταργείται το κοινοβούλιο, φιμώνεται ο τύπος και επιβάλλεται αυστηρή λογοκρισία.

Ολοκληρωτισμός είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται από ορισμένους πολιτικούς επιστήμονες για να περιγράψει ένα πολιτικό σύστημα στο οποίο το κράτος κατέχει το σύνολο των εξουσιών πάνω από την κοινωνία και επιδιώκει να ελέγχει όλες τις πτυχές της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής. Πολλοί μελετητές ποικίλων ιδεολογικών θέσεων και ακαδημαϊκού υπόβαθρου έχουν εξετάσει προσεκτικά τον ολοκληρωτισμό. Όλοι συμφωνούν, πάντως, ότι ο ολοκληρωτισμός επιδιώκει να κινητοποιήσει ολόκληρους πληθυσμούς στην υποστήριξη μιας επίσημης κρατικής ιδεολογίας, δεν ανέχεται δραστηριότητες που δεν στρέφονται προς τους κρατικούς στόχους, συνεπάγεται την καταστολή ή τον κρατικό έλεγχο των επιχειρήσεων, εργατικών συνδικάτων, εκκλησίας ή των πολιτικών κόμματων. Διατηρούνται στην εξουσία με τη βοήθεια της μυστικής αστυνομίας, της προπαγάνδας, με τον περιορισμό της ελεύθερης συζήτησης, του διαλόγου και της κριτικής.ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Αγέλαος
Γιος του Δαμάστορα, ένας από τους μνηστήρες της Πηνελόπης, που τον σκότωσε ο Οδυσσέας με το ακόντιό του। Οδύσσεια(υ 321, χ 131, χ 247).Από τον γιο του Οίνοπα, ενός μέθυσου από το κρασί μυστικών δείπνων και λεσχών, στον γιο του Δαμάστορα που δαμάζει όχι τα κύματα, αλλά τα πλήθη, στον αγέλαστο σκυθρωπό οδηγό μιας αγέλης μάζας λαού, τον Αγέλαο.
Ο απάνθρωπος ολοκληρωτισμός έχει πολλές μορφές και διαφόρων επιπέδων οκτάβες ξεκινώντας από τον μοναχικό ολοκληρωτισμό που κρύβουμε μέσα μας μέχρι τον αγελαίο ολοκληρωτισμό που εκπέμπουμε γύρω μας. Συνίσταται κυρίως από τα εξής χαρακτηριστικά. Μεγάλη σοβαροφάνεια, εγωκεντρική σπουδαιοφάνεια, ψυχωτικές εμμονές,υπερφίαλη αλαζονεία, κάθε μορφής  βία, λεκτικής ψυχολογικής σωματικής, δογματική θρησκοληψία, στείρα προγονολατρεία, κομματική ιδεοληψία και νοσηρός φανατισμός.
Η έλλειψη γέλιου, χιούμορ, χαμογέλου είναι εμφανής σε αυτό το είδος του ανθρώπου που σε όλες τις εποχές και τις φυλές του κόσμου ευδοκιμεί όπως υπογραμμίζει ουσιαστικός «στο όνομα του ρόδου»  ο Ουμπέρτο Έκο με αριστοτέλεια  συγγραφική ενδελέχεια μειδιάματος.
Στα Ομηρικά Έπη τονίζεται η παρουσία του σε χαρακτηριστικές σκηνές της ομηρικής σκηνοθεσίας ευφυίας.
Στην σκηνή του στρατιωτικού αρχιστράτηγου  Αγαμέμνονος εκκολάπτεται «το αυγό του φιδιού» με τον αλαζονικό αυταρχικό χαρακτήρα του που αν  φθάσει » σώος» σε μια πολιτική θέση και εξουσία σε τύραννο μεγάλο θα εξελιχθεί. Ο στρατός, και οι πολεμιστές του όσοι  τον απαρτίζουν, είναι για να προστατεύουν τους πολίτες τον άμαχο πληθυσμό την πολιτεία σε κράτος δικαίου και όχι να εκπίπτουν στην κατάχρηση εξουσίας και την ωμή δύναμη του ισχυροτέρου.  Ο στρατός πρέπει να είναι αγκαλιά  με τον λαό όχι εναντίον του γιατί είναι παιδί του, από τα σπλάχνα του.  Ο Αγαμέμνων δεν διστάζει να θυσιάσει το παιδί του, να σκοτώσει τον Ταύρο αντί να χορέψει μαζί του σε ταυροκαθάψια χορό ισορροπίας ακροβατικό.
Στην σπηλιά σκηνή του Κύκλωπα θα διαδραματισθεί όλη η αθέμιστος ολοκληρωτική κυριαρχία που πολλές φορές βρίσκεται και μέσα στους κόλπους της θρησκευτικής εξουσίας καθώς και μιας οικίας στην ενδοοικογενειακή βία «ευηπόληππων» δικηγόρων θρησκευτών και δικολαβών.
Στο παλάτι της Ιθάκης ο Οδυσσέας τον συναντά στο πρόσωπου του αγέλαστου Αγέλαου καταθλιπτικού της χαράς φονιά.
Στην μεταομηρική εποχή σε σύντομη ανασκόπηση ιστορική θα τον  δούμε τα ανύπαρκτα ενδύματα του ανθρωπισμού ενός αυτοκράτορος να φορά με τον εθνικοσοσιαλισμό αγκυλωτό σταυρό και το σφυροδρέπανο το κομμουνιστικό.
Στην μεταβιομηχανική εποχή και στην εποχή του ΜΑΤΡΙΧ ένα κοστούμι του Σμιθ με γραβάτα στο άδειο λαιμό του θα ενδυθεί και από τις πολυεθνικές και τις τράπεζες μισθό θα παίρνει και αδρώς  θα επιχορηγηθεί.
Η δημοκρατία πεθαίνει σε χειροκροτήματα διαπιστώνει περίλυπη η πριγκίπισσα Πάτβε στον πόλεμο των άστρων όταν ο Σηθ παίρνει την εξουσία στην ομώνυμη ταινία.Δύναται να υπάρξει δημοκρατία μέσα σε μια ελέω θεού  και χρήματος ηγεμονία Δυτικού και Ανατολικού τύπου; Μόνο κατ΄ επίφαση, στυγνή ολιγαρχία μαζί με την άνοδο της ασημαντότητας.

Το κεντρικό πρόβλημα του ολοκληρωτιισμού είναι η απουσία της γνώσης , αυτογνωσίας της οντολογίας ενός ολοκληρωμένου ανθρωπισμού.Υπεύθυνη για αυτό είναι μεγάλη οικονομική ανισότητα και η απληστία εφήμερων θνητών που δημιουργεί την κοινωνική αδικία σε ένα κράτος βίας νοθείας και διαφθοράς «αιώνια» καθεστωτικό  πολύ.
Αστραία

 

10 thoughts on “Αγέλαστα Καθεστώτα

  1. Η Ευρωπαϊκή κρίση και κατ επέκταση η παγκόσμια είναι στο βάθος κρίση Ελληνικότητας διότι είναι μια βαθιά κρίση αξιών και επαναξέτασης των Προτύπων και Αρχετύπων Ιδεών.
    Ο πόλεμος κερδίζεται πρώτα στον χώρο των Ιδεολογιών.
    Ο κομμουνισμός κατέρρευσε εκ των έξω, ο καπιταλισμός καταρρέει εκ των έσω λόγω εντροπίας του συστήματος.
    Αναζητείται μία καινοφανή κβαντική κοσμοαντίληψη και αυτό είναι η πρόκληση για τους σύγχρονους τζεντάι
    Έλληνες και φιλλέληνες και ανθρώπους νόες και όχι αντίνοες!
    Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα για όλους μας!…..
    Αλληγορίες Άστρων
    http://parea2010.blogspot.gr/2011/11/blog-post_26.html

  2. Μέρες δημοκρατίας σε σύγχρονες οικονομικές δικτατορίες
    Όταν η υποταγή ονομάζεται ειρήνη και είναι η ειρήνη των αγορών και των πολυεθνικών συμφώνως με το δόγμα των δηλώσεων του σοκ των σοκαριστικών στην σιωπή των αμνών…….
    http://parea2010.blogspot.gr/2013/11/blog-post_16.html

  3. Αγέλαος
    Γιος του Δαμάστορα, ένας από τους μνηστήρες της Πηνελόπης, που τον σκότωσε ο Οδυσσέας με το ακόντιό του। Οδύσσεια(υ 321, χ 131, χ 247).Από τον γιο του Οίνοπα, ενός μέθυσου από το κρασί μυστικών δείπνων, στον γιο του Δαμάστορα που δαμάζει όχι τα κύματα, αλλά τα πλήθη,
    στον αγέλαστο σκυθρωπό οδηγό μιας αγέλης μάζας λαού, τον Αγέλαο.

    Με τις πλάτες και την υποστήριξη των δύο αρχηγικών μνηστήρων, του Αντίνοου και του Ευρύμαχου, ο Αγέλαος από ένα άκρατο ιδεαλισμό ποδηγετεί τον λαό φθάνοντας μέχρι ένα στυγνό υλισμό. Δικτάτωρ, λαϊκιστής, τυχοδιώκτης, πνευματιστής, υλιστής, θεοκρατικός, προλεταριακός, οδηγεί τις αμορφοποίητες μάζες σε μια άσκοπη αιματοχυσία .Εμμένων στις θέσεις του στην εξουσία, δεν διστάζει να σκοτώσει τον Ταύρο και να θυσιάσει το παιδί του για χάρη του σκοπού και όλα τα παιδιά του κόσμου να γνωρίζουν την φρίκη του πολέμου και της επανάστασης μιας σοσιαλιστικής βαρβαρότητας. Ο Ευρύμαχος-Ευρύνομος τον προωθεί με τα εκάστοτε μαζικά μέσα αποβλάκωσης της εποχής και τα παράθυρα, τις μάχες, τις πόρτες και τους νόμους που ανοίγει.

    Ο αγέλαστος σοβαροφανής μνηστήρας μιας ποδηγετούμενης αγελαίας αγέλης ολοκληρωτικής ιδεολογίας πατριδοκάπηλος υπερεθνικιστής, θεοκάπηλος ιδεαλιστής και χρηματολάγνος υλιστής ομηρικής εποχής , μεταομηρικής , μεταβιομηχανικής και σύγχρονης πολυεθνικής

    Αγέλαος

  4. Από το βιβλίο του Τζ.Όργουελ «1984»,μια κορυφαία πολιτική αλληγορία για τον εφιάλτη του ολοκληρωτισμού κάθε μορφής και ιδεολογίας,θρησκευτικής ή πολιτικής» Ξέρουμε πώς ποτέ δεν αρπάζει κανείς την εξουσία με την πρόθεση να την αφήσει έπειτα.Η εξουσία δεν είναι μέσον,είναι σκοπός.Δεν εγκαθιδρύει κανείς μια δικτατορία για να προστατεύσει μια επανάσταση.Κάνει μια επανάσταση για να εγκαθιδρύσει μια δικτατορία.Το αντικείμενο των καταδιώξεων είναι η καταδίωξη.Το αντικείμενο των βασανιστηρίων,είναι τα βασανιστήρια.Το αντικείμενο της εξουσίας είναι η εξουσία.Αρχίζεις τώρα να με καταλαβαίνεις;» σελ.260,Εκδόσεις «ΚΑΚΤΟΣ» 1978.

  5. Και η άποψη του Όργουελ,για την κάθε είδους ορθοδοξία.Πολιτική,Κοινωνική- με την μορφή του κοινωνικού κατεστημένου-ή Θρησκευτική»…Πως θα μπορεί να υπάρχει το σύνθημα «η ελευθερία είναι σκλαβιά» όταν η ιδέα της ελευθερίας θα έχει καταργηθεί;Το όλο κλίμα της σκέψης θα είναι διαφορετικό.Στην πραγματικότητα δεν θα υπάρχει σκέψη όπως την καταλαβαίνουμε τώρα.-Ορθοδοξία σημαίνει να μη σκέπτεσαι-δεν υπάρχει λόγος να σκέπτεσαι.Η Ορθοδοξία είναι έλλειψη συνείδησης» οπ. ανωτ.σελ.59

  6. Η ανάγκη να ελέγχουμε τους άλλους απόλυτα,να έχουμε εξουσία επάνω στο σώμα και το μυαλό τους,μαζί με την πεποίθηση ότι έχουμε πάντα δίκαιο και ότι κατέχουμε την απόλυτη αλήθεια,μαζί με μια ισχυρή δόση σαδισμού,είναι τα κύρια στοιχεία που χαρακτηρίζουν την φασιστική συμπεριφορά, σε κάθε είδους και ιδεολογικής απόχρωσης πολιτικά καθεστώτα,θρησκείες,και μεμονωμένους ανθρώπους,και είναι δυστυχώς πολύ κοινή και διαδεδομένη.

  7. «Αστραία Λεωνίδου» Η διαφορά μεταξύ δημοκρατίας και δικτατορίας είναι ότι στη δημοκρατία ψηφίζεις πρώτα και παίρνεις διαταγές μετά. Στη δικτατορία, δεν χρειάζεται να χάσεις τον καιρό σου ψηφίζοντας…..Τσαρλς Μπουκόφσκι…Εξαιρετικός ο Μπουκόφσκι…και η Αστραία;-)

  8. Παράθεμα: Το ψυχολογικό προφίλ ενός μικρού δικτάτορα | Αστραία

Σχολιάστε