Η σκοτεινή πλευρά της εξουσίας


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ναρκωτικά, χειραγώγηση, βία, πλήξη, ανία και νοσηρή τελετουργία σε μια μεγαλοαστική κοινωνία που τροφοδοτούν τα  κυβερνώντα κόμματα και ιερατεία πίσω από μια άπληστη εξουσία με διάφορα προσωπεία, χωρίς την μάσκα του Διόνυσου.
Προσωπεία των ΜΚΟ, των φιλανθρωπικών οργανώσεων, των τοπ μόντελ, των ηθοποιών και καλλιτεχνών του σταρ συστήματος, των γιατρών, των συγγραφέων, των μουσικών συγκροτημάτων, των  εκδοτών,των εμπόρων των εθνών του ανθρωπίνου  σώματος  στη πτώση του πνεύματος.
Το τελευταίο κύκνειο άσμα του Σ. Κιούμπρικ , «Μάτια ερμητικά κλειστά»,  ταινία στην οποία έπαιζε και ο ίδιος, ήταν όχι μόνο  μια τολμηρή σκηνοθεσία και αλληγορία, αλλά και η εξομολόγηση του, για όσα ήξερε και είχε δει εκ των έσω, κρυφοκοιτάζοντας σαν πιανίστας .

Η πλήξη  των  ωραιών κυριών της  μεγαλοαστικής κοινωνίας, τα πάρτυ της διαφθοράς και της ανίας, οι εκπορεύσεις της εξουσίας στις εκπορνεύσεις   μιας διεφθαρμένης ολιγαρχίας.
Η γυναίκα, ως φθηνό εμπόρευμα, ένα κομμάτι κρέας κρεμασμένο στο σύγχρονο κρεοπωλείο της ηλίθιας μάζας, ορνιθοτροφείο. Επιδείξεις και ανοησία. Απληστία. Κροκοδείλια δάκρυα για το προσφυγικό που η ίδια δημιουργεί, γιατί όλο το ανθρώπινο γένος ξεριζωμένο, πιο εύκολα το χειραγωγεί. Ετοιμάζει στο πόλεμο των άστρων   τα αντροειδή  του Σηθ και στα γενετικά  πειράματα της αυλής του Σάουρον, τις φυλές των Ορκ. Όλο για δικαιώματα ομιλεί με ωραία λόγια  «περί ισότητος» , που χαϊδεύουν τα αυτιά των μωρών νηπίων, αλλά ποτέ για ένα βασικό δικαίωμα δεν κάνει λόγο και  το παρασιωπεί.
Την οικονομική ισότητα, που δεν χρειάζεται ούτε την ελεημοσύνη τους, ούτε την φιλανθρωπία τους, ένα ανθρώπινο ον  με αξιοπρέπεια  για να ζει και  είναι το πρώτο ΒΑΣΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει κανένα άλλο. Είναι ψευτιά και υποκρισία.
Είναι η μεγάλη οικονομική  ανισότητα που γεννά την αδικία και την διαφθορά μαζί με την ανθρώπινη δίψα για εξουσία και εγωμανία.
Όλα αγοράζονται και όλα πωλούνται με σκοπό το κέρδος σε μια καπιταλιστική ύαινα κοινωνία.
Money first of all.
Τα λεφτά καθορίζουν την εξουσία και το σεξ είναι το μέσον. Δεν υπάρχουν  ανθρώπινες σχέσεις φιλίες ,  συνεργασίες, ομορφιά, ποιότητα ζωής και αρμονία παρά την μεγάλη τεχνολογία.
Πόρνες,  φανταχτερά είδωλα  του σεξ  και οι  μικροί άντρες του μεγάλου βασικού ενστίκτου, έτοιμοι για όλα, χωρίς φαιά ουσία.
Καταπιεσμένα  συναισθήματα,   νοσηρές εμμονές,  ενεργειακή ληστεία. Η καρδιά του ανθρώπου νεκρώνεται, ο Διόνυσος παιδί τεμαχίζεται, εκπνέει η αθωότητα ανυπεράσπιστη μπροστά στα γύψινα πρόσωπα  της εξουσίας των Τιτάνων που  μας  κυβερνά.
Ο Κιούμπρικ μας ξεναγεί στο βαρύ υποσυνείδητο της σκιάς της εξουσίας με την ασφάλεια μιας ωραίας  διονυσιακής ταινίας δείχνοντας το πραγματικό πρόσωπο της ελίτ, την ερημιά, της μεγάλης ψυχικής ξηρασίας και της παρασκιάς της.
Ίσως κλείνοντας τα μάτια μας, σαν τον πιανίστα να  ακούσουμε την φωνή της  όρασης
σαν νότα  μιας  λυτρωτικής  φωτεινής ευδοκίας.
Από τις καλές στιγμές της τέχνης που  ξάγρυπνους μας κρατά. Διαφορετικά θα  ήταν μια πόρνη που στο καλλιτεχνικό  στέρεωμα  χοίρους μας κάνει, γουρούνια  βουτηγμένα σε λασπώδη νερά και μας κοιμίζει με  χάπια υπνωτικά στον βαθύ ύπνο της άγνοιας μαζί με την μακαριότητά της.
Αστραία
12 03 2016

 

Σχολιάστε