Η Εφηβεία και η Σοφία των Ομηρικών Επών


Ομηρόκοσμος

Ο Όμηρος με την Οδύσσεια και την  Ιλιάδα δίπλα του

Τα Αρχέτυπα των Ομηρικών Επών

Όταν ο Αχιλλέας συνάντησε τον Οδυσσέα……..

Οδυσσέας και Αχιλλέας

Η Οδύσσεια συμπληρώνει την Ιλιάδα και η Ιλιάδα  στηρίζει την Οδύσσεια στην βάση της. Δεν υπάρχει αντίθεση ανάμεσα στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια , ούτε ανάμεσα στον Οδυσσέα και τον Αχιλλέα.Ο Αχιλλέας είναι  η ανδρεία, η ευθύτητα, η πολεμική αρετή, η τιμή του πολεμιστή, η γενναιότητα, το σπαθί και τα άγρια μπλουζ της νεότητος του Οδυσσέα.  Είναι ο Αλέξανδρος σε αντιστοιχία ιστορική.

Ο Οδυσσέας  είναι η ωριμότητα, η σοφία  του ημίθεου πολεμιστή.  Ο Όμηρος τους αγαπά και τους εξυμνεί  και τους δυο, όπως και η Αθηνά που  μαζί τους, δίπλα τους  πολεμά. Είναι οι ΗΡΩΕΣ  του ,σε διαφορετκές ηλικίες , μάχες και εμπειρίες.

Αυτό μας  λένε τα Έπη τα Ομηρικά.

Ο  Οδυσσέας,  όχι μόνο μιλάει   συντροφικά στον Αχιλλέα  με  όμορφο  λόγο, ως μέρος της πρεσβείας που του μεταφέρει τα ταξίματα του Αγαμέμνονα, αλλά και τον συμβουλεύει κιόλας προστατευτικά να   συνφάγουν  πριν ριχτούν στην μάχη για να πολεμήσουν αποτελεσματικά στην ραψωδία Τ στιχ. 155.

Σε μια σύγχρονη αλληγορία ,  ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ είναι  οι ΗΡΩΕΣ μας  και  οι μεγάλοι πολεμιστές που  έχουν πολεμήσει  σώμα με σώμα, έχουν προσφέρει στην πατρίδα , ο Λεωνίδας,  ο Μιλτιάδης, ο Θεμιστοκλής, ο Κολοκοτρώνης, ο Νικηταράς  και  άλλοι πολλοί που  περιθωροποιούνται  προσβάλλονται  και αδικούνται πολύ.

Μόνο ένας  αξιόλογος  άνδρας μπορεί να εκτιμήσει ένα   σπουδαίο άνδρα και εμείς οι γυναίκες  για αυτούς τους άνδρες  θα είμαστε δίιπλα τους.

Στην σύγχρονη έκπτωση των αξιών και των αρετών, λοιδορούνται , συκοφαντούνται, απαξιώνονται τα  ηρωικά αρχέτυπα πρότυπα  μας, μεγάλοι πολεμιστές  μας σε μια συνεχή ισοπέδωση, ομογενοποίηση και  πτώση   της εντροπίας.

Αυτό όμως θα έχει σαν αποτέλεσμα τον θάνατο της κοινωνίας.

Τα ισχυρά πρότυπα αρχέτυπα ειναι συνεχής ροή ενέργειας  που ανυψώνει  εξυψώνει τον άνθρωπο  από την λασπώδη ύλη του σε ορεσίβιο κάτοικο ολυμπιακών κορυφών.

Το πρόβλημα της  έλλειψης της ενέργειας λύνεται με την εισαγωγή τους  στο  ΙΛΙΟΝ και την κατάκτηση του.

Αστραία 30 07 2015

Σχολιάστε